Home | Contact Us | Sitemap | Call us: 858-467-4750
English (United Kingdom)
Press Room Press Kit Leed Certification

RMHC-SD LEED Certification

LEED Certification

The Ronald McDonald House®, located adjacent to Rady Children’s Hospital, has received its silver LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) certification. The newly built, 65,000-square-foot House and exterior courtyards are constructed on top of an existing six-story parking structure, a location that creatively solves the problem of scarce and expensive land in San Diego's hospital district. The House features 47 bedrooms for families with seriously ill or injured children, receiving treatment at local hospitals.

The new accommodations are a major improvement over the previous House, which had only 12 rooms. Because of the space constraints, the organization had been forced to turn away 100 families a month who needed a place to stay while their children receive treatment.

Ronald McDonald House Charities® of San Diego board of trustees moved to build the new House using strict green building standards. All parties associated with the project saw the opportunity to further help the community by making the building silver LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) certified. They assembled a team including architect Joseph Wong Design Associates, project manager 4G Development and Consulting Inc. and construction manager Barnhart, Inc., to make it happen.

Chuck McArthur, Barnhart’s LEED AP-certified senior project manager, and Becca Stucky, a LEED Accredited Professional with Drew George & Partners, developed the certification process to ensure the project achieved the score required to be a silver LEED certified project.

Energy Conservation

Many of the dollar savings from LEED-based construction are achieved by making the building as energy-efficient as possible. Using a combination of high efficiency mechanical systems and envelope and lighting design, the project uses 17.5 percent less energy than a typical building in California.

The House was also designed for a 109kW photovoltaic array to produce solar energy and includes a highly reflective roof to reduce heat build-up from the sun’s rays.

Water Savings

Two exterior courtyards are central to the building– one a contemplative healing garden, and the other a sport court and play yard. To conserve drinking water, drip irrigation and programmable watering systems are used in the courtyards to save water. Inside the building, water-efficient plumbing fixtures are used. Together, the landscape design and high-efficiency plumbing fixtures will save more than 150,000 gallons of water a year.

Materials and Resources

During the project, the team considered the environmental impact of material selection and disposal. Materials used to create the building contain significant amounts of recycled content. During construction, Barnhart was careful to recycle more than 50% of the construction waste. The House also provides recycling collection stations for house guests and employees.

Indoor Environmental Quality

A chemical-free environment is essential for the children whose treatments often cause compromised immune systems. We achieved this by carefully monitoring the VOC levels of all adhesives, sealants, paints and coatings used inside the building. During construction, Barnhart carefully monitored the site, ensuring mechanical systems were protected from dust and dirt, floors were kept clean, and materials were stored safely away from any possible contaminants or water damage.